Hitri kontakt

Email: info@tdpostojna.si                              Tel: 05/7201 610

Furmanski praznik

Furmanski praznik postal vseslovenski in z leti pestrejši ter odmevnejši

Turistično društvo Postojna v sodelovanju z Občino Postojna, Postojnsko jamo, d.d. vsako leto organizira tradicionalni Furmanski praznik Postojna, tako imeniten, pester in izviren, skratka zanimiv za več kot desettisoč obiskovalcev.


picture

Obsežen program ponuja veliko dogajanja preko celega dne – že v zgodnjih dopoldanskih urah obrtniki predstavijo preko štirideset obrti povezane s furmansko dejavnostjo. Številna društva  se pomerijo v pripravi najboljšega furmanskega golaža. Poustvarjalci narodno zabavne glasbe tekmujejo z diatonično harmoniko – tekmovanje za pokal Postojnske jame.
Zanimivo, igrivo predstavo v spretnosti psov – agility pripravi Kinološko društvo Postojna.

Na ogled postavijo številni lastniki svoje starodobne jeklene konjičke.

Sprevod furmanov s številnimi vozovi, tovori in gosti, prihajajo z Dolenjske, Gorenjske, Primorske, Krasa in Notranjske in krene v popoldanskih urah ob zvokih narodnih viž harmonikašev, Postojnske godbe 1808 ter mažoretk iz Povirja in ob pokanju z biči iz središča Postojne na osrednji prireditveni prostor v Park Postojnske jame.
Furmani skušajo biti izvirni v zamislih in predstavitvah. Ob tistih tako imenovanih vsakdanjih so še konjeniki – dragonci generala Rudolfa Maistra, vprežna ročna brizgalna, PGD Šmarje Sap, konjeniki Konjeniškega društva Postojna, voz  za prevoz ostrnic in orodja za obdevanje ostrnic iz Starega trga pri Ložu, KD Naklo je predstavilo voz z gozdnim mahom za steljo, Društvo kmetic sežanske regije, voz »Svinjska kuhinja«, Merčanski voz – Šola furmanstva na Krasu, Zadruga za razvoj podeželja Jarina iz Litije se je predstavila s Furmanstvom v Litiji in splavarstvom po Savi, Vaščani iz Krepelj so predstavili voz za prevoz grozdja »Bendima na Krasu«, koleselj, svečano pripravljen s konca 19. stoletja, manjkale niso niti štirivprege, …. Z Dunaja se vrača tudi Martin Krpan. Kako ne, saj je najizvirnejšega furmana z vprego in tovorom čakala visoka nagrada.

V poznih popoldanskih urah so na sporedu še družabne igre z animacijo voditelja iger in podelitvijo bogatih nagrad.

V večernem delu programa pa je bogat plesno zabavni program vse do poznih večernih ur.

Obiskovalci furmanskega praznika  lahko poskusijo številne domače dobrote, tudi različne furmanske golaže, ki so jih pripravljali člani društev, klobase, pršut, krače s hrenom po krpanovo, furmansko prato, kontrabantarskega piščanca, furmansko pojedino, …

S prireditvijo prvo  nedeljo v  julija v parku Postojnske jame  Postojnci skušajo prikazati bogato dediščino tovorniških in prevozniških dejavnosti, kajti Postojna je bila postojanka in kraj, kjer so se ustavljali in zbirali furmani.Po številnih ocenah in mnenj obiskovalcev, sodelujočih, novinarjev, pokroviteljev in soorganizatorjev   Furmanski praznik v Postojni  postal tradicionalen, saj  privabil številne obiskovalce s cele Slovenije in tujine ter je prerasel  v vseslovensko etnološko prireditev.

Srečko Šajn, predsednik TD in vodja prireditve

picture


Izdelava: K.N. klepetalnica talchotalcho klepet